Have any questions?
+30 23950 26031, 23950 26032
sales@bautek.gr

Συνθετικά κουφώματα, Κουφώματα αλουμινίου

Κουφώματα αλουμινίου & συνθετικά > Blog > Uncategorized > Η Ενεργειακή Απόδοση Ξεκινά απο την Υάλωση
Jun 17, 2023 Posted by: bautek_tasos Uncategorized

Η διαφορά μεταξύ των υαλοπινάκων και ποιον να επιλέξετε για τα παράθυρά σας: πόσους θαλάμους;

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι γεγονός, και ως αποτέλεσμα όλοι αντιμετωπίζουμε μια πρόκληση για το πώς να διαχειριστούμε την ενέργεια πιο αποτελεσματικά. Ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλει στην προστασία του πλανήτη μας. Ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας είναι η ενεργειακή απόδοση. Ας το εφαρμόσουμε στα σπίτια μας. Ας ξεκινήσουμε με τα παράθυρα, συγκεκριμένα – τα παράθυρα.

Η αγορά προσφέρει μερικούς τύπους παραθύρων που διαφέρουν π.χ. από τον αριθμό των θαλάμων. – «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τζάμι του παραθύρου έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στο θερμικό παράθυρο, αφού καλύπτει τη μεγαλύτερη επιφάνεια. Όταν ψάχνετε για εξοικονόμηση κόστους θέρμανσης, αξίζει να επενδύσετε στο κατάλληλο «ζεστό γυαλί»

Όσο μεγαλύτερος αριθμός θαλάμων, τόσο χαμηλότερος συντελεστής μετάδοσης (απώλειας) θερμότητας θα έχουν τα παράθυρα. Ως αποτέλεσμα, το χειμώνα μπορεί να μειώσουμε σημαντικά τους λογαριασμούς θέρμανσης. Είναι πλεονέκτημα τόσο για την τσέπη μας όσο και για το περιβάλλον. Είναι προφανώς εν συντομία, αφού το θέμα της επιλογής U του συντελεστή θερμικής μετάδοσης αποδεικνύεται λίγο πιο σύνθετο.

Όταν επιλέγετε παράθυρα, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν συγχέετε τις τεχνικές παραμέτρους ολόκληρου του παραθύρου και τις παραμέτρους των στοιχείων. Ο συντελεστής μετάδοσης θερμότητας U, που ορίζει ένα συγκεκριμένο στοιχείο ως «θερμό», λειτουργεί σε τεχνικές περιγραφές κάτω από διάφορους δείκτες. Π.χ. Η συντομογραφία Uw σημαίνει τον συντελεστή ολόκληρου του παραθύρου, ενώ Ug – ο συντελεστής του παραθύρου. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαβάζετε σωστά τις τεχνικές προδιαγραφές των windows. Τα παράθυρα με το γυαλί σε καλό συντελεστή Ug (παράθυρα με το λεγόμενο “ζεστό γυαλί”) δεν έχουν απαραίτητα καλό συντελεστή Uw στο σύνολό τους, λόγω του γεγονότος ότι η ενεργειακή απόδοση επηρεάζεται από το γυαλί, καθώς και από άλλα στοιχεία του παραθύρου και από το μέγεθός του.

– «Πρέπει να θυμόμαστε ότι ακόμη και το καλύτερο τζάμι παραθύρου και το καλύτερο προφίλ μπορούν να συνδυαστούν με τρόπο που το τελικό προϊόν να μην εξυπηρετεί τη λειτουργία του. Επομένως, αξίζει να επιλέξετε παράθυρα από έναν έμπειρο κατασκευαστή που θα εγγυηθεί την πλήρως επαγγελματική παραγωγή» .

Τι παράθυρα να επιλέξουμε; Πόσοι θάλαμοι συνιστώνται για διάφορους τύπους κτιρίων; Τα παράθυρα δύο θαλάμων προτείνονται για τα λεγόμενα παλιά κτίρια, δηλαδή για κτίρια από τη δεκαετία του ’80 και πριν. Η μόνωση που εφαρμόστηκε συνήθως σε αυτά τα κτίρια και το είδος του αερισμού δεν ευνοούν τα παράθυρα με συσκευασία τριών υαλοπινάκων. Ωστόσο, αν χτίζουμε ένα νέο σπίτι, αξίζει να αγοράσουμε παράθυρα με ένα επιπλέον τζάμι που μπορεί να επιτύχει τον συντελεστή θερμικής μετάδοσης κάτω από 1,0 W/m2K, όπως παράθυρα S 9000 Thermoactive της ΒΑUΤΕΚ Ο.Ε.. Τα παράθυρα με τρία τζάμια αποτελούν πρότυπο στα λεγόμενα παθητικά σπίτια, όπου η κατανάλωση ενέργειας κατά την εκμετάλλευση περιορίζεται στο ελάχιστο – κάτω από 15 kWh/(m²·έτος).